Hoeveel kan ik besparen met het isoleren van glas?

Om een woning beter te isoleren kunt U ervoor kiezen om goed geïsoleerde beglazing in Uw woning te (laten) plaatsen. De juiste keuze op het gebied van de beglazing heeft veel invloed op de mate van isolatie van Uw woning. Een woning of gebouw heeft meestal een relatief groot oppervlakte aan glas, waardoor het kiezen van het juiste glas een grote bijdrage kan leveren aan de isolatie.

Het verbeteren van de isolatie biedt meerdere voordelen:

  • Verhoging wooncomfort
  • Lagere energiekosten
  • Verbetering energielabel

In dit artikel gaan wij in op het aspect ‘lagere energiekosten’. Want hoeveel bespaart U aan energiekosten als U bijvoorbeeld Uw enkel glas laat vervangen door isolatieglas? En hoeveel beter isoleert Hoogrendementsglas in vergelijking met gewoon dubbel glas? Eerst maken wij een berekening in het geval dat u enkel glas heeft. Dit vergelijken wij met het vervangen door HR+ glas. Tot slot wordt ook berekend hoeveel het oplevert als U dubbel glas door HR++ glas laat vervangen.

In de berekening houden we rekening houden met de oppervlakte aan glas. Een woning in Nederland heeft gemiddeld 21m2 oppervlakte aan glas. Tevens gaan wij uit van een gemiddelde gasprijs van €0,65 en gemiddelde U-waardes voor het enkel-, dubbel- en Hoogrendementsglas (respectievelijk 5.7, 2.4 en 1.4 W/m²K). Voor de temperatuurverschillen (verschil binnen- en buitenshuis) is ervoor gekozen om uit te gaan van het gemiddelde aantal graaddagen per jaar in Nederland. Deze schommelt in de loop der jaren ergens tussen 2.600 en 3.400. Wij gaan daarom uit van 3.000 graaddagen, maar dit verschilt dus per jaar. Voor alle berekeningen bekijken we de besparing ten opzichte van het oorspronkelijke glas.

Tot slot bekijken we de besparing na de gemiddelde levensduur van dubbel glas en deze bedraagt ongeveer 20 jaar.

Berekening besparing voor een gemiddeld huishouden

‘Van enkel glas naar dubbel glas’

  • Besparing na gemiddelde levensduur: €8.108.

 

‘Van enkel glas naar HR+ glas’

  • Besparing na gemiddelde levensduur: €10.566.

 

‘Van dubbel glas naar HR++ glas’

  • Besparing na gemiddelde levensduur: €2.948.

Conclusies berekeningen

Uit de berekening blijkt dat het financieel erg voordelig kan zijn om enkel glas te laten vervangen door dubbel- of HR- glas. Aangezien glas zo’n 20 jaar meegaat kunnen besparingen oplopen tot wel ruim €10.000. En hier zit de winst in wooncomfort en besparing dankzij overheidssubsidie niet bij. Uiteraard valt het verhogen van het wooncomfort ook samen met het verbeteren van het energielabel. Er zijn veel goede redenen om Uw woning beter te isoleren.

Het verschil tussen gewoon dubbel glas en Hoogrendementsglas is zeker financieel ook zichtbaar. Indien U reeds dubbel glas heeft zal het laten vervangen door Hoogrendementsglas minder opleveren als in het geval dat U enkel glas heeft.

Maak zelf de berekening op onze calculator! Deze kunt U direct gebruiken op www.alhra.nl/glas-besparingscalculator.

 

naar overzicht